Već tradicionalno, Romi Lovari slave dolazak proljeća jedinstvenom kulturnom manifestacijom „Đurđevo na Bilogori“. Običaji i vjerovanje Roma njeguju se na poseban način kod obitelji Slađane i Gorana Đurđevića u velikom Trojstvu pokraj Bjelovara, a općina Veliko Trojstvo zasigurno je jedina u Hrvatskoj koja se može pohvaliti unikatnim turističkim brendom koji je zapisan na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Običaji jurjevskog umivanja u izvorskoj vodi sa laticama cvijeća, blagoslov konja, berba lavande i romski tamburaši samo su dio jedinstvene blagdanske ponude na Bilogori.

  • Na adresi, Maglenča 31, Veliko Trojstvo, svake se godine na romskoj svetkovini okupi veliki broj gostiju uz obaveznu nazočnost gradonačelnika Bjelovara, Darija Hrebaka, koji je istakao:“ Ako mogu Istrijani u unutrašnjosti Istre na kamenjaru imati vile s bazenima i turizam im cvijeta tijekom cijele godine, zašto ne možemo i mi uz sve resurse koje imamo“!? Romska kuća privlači sve više znatiželjnih turista iz Hrvatske i susjednih zemalja, to je mjesto, gdje se mogu doživjeti ljepote Bilogore, običaji Roma Lovara, općine Veliko Trojstvo i degustirati romski specijaliteti.
  • Marko Kutanjac, načelnik je općine domaćina,  zahvalio se je obitelji Đurđević na organizaciji jedanaeste po redu manifestacije“ Đurđevo na Bilogori“, prigodom otvaranja multikulturalne dvorane za čiju je izgradnju TZ „Bilogora“ osigurala financijska sredstva. Od brojnih sadržaja, Kutanjac je izdvojio i proizvodnju i preradu lavande u kozmetičke proizvode, što je dokaz da imamo i dobre klimatske uvjete s obzirom da ova mediteranska biljka uspijeva i na obroncima Bilogore- zaključio je načelnik Trojstva, Marko Kutanjac.
  •   O nomadskom životu Roma i povijesnoj  ulozi konja u njihovom životu govorio je predsjednik Udruge izvornih Roma Lovara RH - Goran Đurđević. Konj je uvijek bio u suživotu sa Romima koji su se bavili trgovinom i za razliku od drugih romskih skupina jedino Lovari ne konzumiraju konjsko meso iz poštovanja prema toj plemenitoj životinji.
  • Romi, ovom i sličnim manifestacijama pišu svoju kulturu i smanjuju predrasude prema Romima, rekao je predsjednik hrvatske zajednice Roma, Veljko Kajtazi, dodavši da će se i dalje kao saborski zastupnik romske manjine zauzimati za unapređenje kvalitete života Roma.
     

Napisala: Dubravka Vukoja

Foto; arhiva Romska kuća Maglenča

Datum objave: 22. 05. 2022.
  Novosti - Sve