U vrijeme brojnih izazova, kriza i neizvjesnosti posebno kada su u pitanju energenti koji su postali sastavni dio naših života, gospodarstva i industrije, izgradnja drugog skladišta plina u Hrvatskoj je strateški projekt sigurnosti i neovisnosti plinskog sustava  Hrvatske. Vrijednost ovog strateškog energetskog projekta u Grubišnom Polju je 500 milijuna kuna a prve količine plina iz budućeg skladišta plina građani iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatske i susjednih zemalja moći će koristiti 2027.godine.

  • Ideja i projekti o iskorištavanju velikih količina podzemnog plina pronađenih na nekoliko lokaliteta u Grubišnom Polju stara je gotovo 20 godina, istakao je župan Marko Marušić, dodajući da je ovo povijesni  projekt koji je konačno zaživio u vrijeme najveće krize plina u 21. stoljeću. Bjelovarsko- bilogorska županija ima izuzetne geotermalne potencijale a od skladišta plina  imat će koristi i grad i županija kroz rentu koju će dobivati.
  •   Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, istakao je da je ovo trenutno najvažniji energetski projekt u Hrvatskoj u čijoj će izgradnji sudjelovati lokalne tvrtke, tako da se očekuje i zapošljavanje radnika iz Grubišnog polja kroz slijedeće tri godine. Planirane su dvije bušotine na eksploatacijskom polju  na dubini od 800 metara ispod zemlje u kojima je prema prvim procjenama čak  200 milijuna  kubika plina .Vjerujemo, zaključio je Filipović da ćemo i ovim vitalnim energetskim projektom ublažiti ovisnost o ruskom plinu.
  • Skladište podzemnog plina iz Grubišnog Polja bit će spojeno na magistralni plinovod Virovitica – Kutina, a uz postojeće prvo skladište plina „Okoli“ iz Velike Ludine, radnog kapaciteta 430 milijuna prostornih metara plina, dva vitalna nalazišta podmirit će velikim dijelom potrebe Hrvatske za ovim važnim energentom.

 

Tekst: Dubravka Vukoja

Datum objave: 20. 05. 2022.
  Novosti - Sve