Udruga je osnovana sa ciljem dokumentiranja doprinosa žena u Domovinskom ratu, promicanju razvitka i unapređenja odnosa prema domoljubnim vrijednostima, vrijednostima mirotvorstva i humanitarni rad.

Djelatnosti udruge

  • prikupljanje dokumentacije o sudjelovanju žena u Domovinskom ratu,
  • prikupljanje ratnih fotografija,
  • poticanje mirotvornih aktivnosti i domoljublja obilježavanjem značajnih događaja iz Domovinskog rata,
  • organiziranje humanitarnih akcija sa ciljem pomaganja obespravljenim ženama koje su na bilo koji način sudjelovale u aktivnostima za vrijeme Domovinskog rata,
  • organiziranje tribina i stručnih skupova vezanih za poboljšanje kvalitete života bolesnih i traumatiziranih žena,
  • surađujemo sa braniteljskim udrugama i razmjenjujemo dosadašnja iskustva vezana za rješavanje brojnih problema sa kojima se susreću branitelji. 

Povijest

Svaka snimljena ratna fotografija je važan dragocjeni zabilježeni trenutak neponovljive povijesti stvaranja domovine Hrvatske. Svaki tonski zapis i novinarsko izvješće, ratne bilješke iz brojnih VRO su jedinstveni dokumenti i svojevrsno svjedočanstvo istinitih događaja iz Domovinskog rata. Svaka napisana pjesma, ratna priča, dokumentarni film, umjetnička slika nastala na likovnoj koloniji koju organiziraju braniteljice i branitelji su neprocjenjive vrijednosti jer ostaju za povijest i brojne generacije koje dolaze iza nas.

Braniteljice pišu

Pokrenule smo jedinstveni kulturni projekt vezan za braniteljsku populaciju koji je ujedno i vid psihoterapije. Brojne braniteljice i branitelji  svoje životne probleme vezane za bolest, gubitak sina, invalidnost, nerazumijevanje okoline i administracije  zapisivali su godinama u "svoja četiri zida" u obliku pjesama ili kraćih priče.

Okupljamo upravo tu populaciju ratnih stradalnika i njihova amaterska književna stvaralaštva, koja objavljujemo jednom godišnje u zbirci pjesama i u prigodnim publikacijama.

 
Udruga „Žene u Domovinskom ratu“ Bjelovarsko-bilogorske županije
50
humanitarnih događaja
35
aktivnih članica udruge
15
održanih manifestacija
100
pjesama sadrži zbirka
“Domoljubni zapisi iz braniteljskog pera"