Moderna lovačka streljana za parkur u Predavcu

Moderna lovačka streljana za parkur, otvorena 22.svibnja, u Predavcu pokraj Bjelovara na prostoru L.D. “Šljuka“,  važan je projekat koji cjelokupno lovno streljaštvo diže na višu razinu uz činjenicu da je to i sportska olimpijska disciplina koja na europskim i svjetskim takmičenjima okupi tisuće ljudi iz cijelog svijeta.

Na samom početku svečanog otvaranja streljane, predsjednik Lovačkog Saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, Mato Kovačević, pozvao je brojne okupljene lovce i uzvanike da se minutom šutnje oda počast dugogodišnjem predsjedniku Lovačkog saveza RH, Đuri Dečaku i svim umrlim lovcima saveza. Uz financijsku pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije i LS-a Hrvatske, koji su svojim financijskim sredstvima od 180 tisuća kuna pomogli realizaciju ovog vitalnog projekta, mi se danas svrstavamo među vodeće lovačke saveze u državi. Imali smo velikih problema sa treninzima, putovali u udaljene županije, ali od danas, mi smo otvoreni za naša matična lovačka društva i udruge kako iz županije tako i za društva iz drugih županija. Ovom modernom streljanom sa 6 strojeva, moći ćemo u budućnosti organizirati međužupanijska i državna natjecanja lovnog streljaštva - najavio je Kovačević. Bogatom ponudom različite vrste divljači u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji i novom streljanom postajemo još interesantniji na lovačkoj karti Europe!

- Načelnik općine Rovišće, Slavko Priščan, zahvalio se je prijatelju i vizionaru, Đuri Dečaku sa kojim je, kako kaže, prijatelj od Domovinskog rata , puno nam je pomogao po pitanju oko streljane  ali po pitanju sporta. Zahvaljujem se i Lovačkom savezu Hrvatske, predsjedniku Ivici Budoru, županu Bjelovarsko- bilogorske županije, Marku Marušiću, predsjedniku LS-a BBŽ-a, Mati Kovačeviću, predsjedniku L.D.“Šljuka“ Zvoni Cvitkoviću ali i svim lovcima LD “Šljuke“ koji su volonterski sudjelovali na ovom projektu, poglavito iz razloga što od danas imamo značajno proširenu turističku ponudu općine. Uz Dane božura i Dane jagoda, Rovišće i Predavac  biti će u budućnosti i centar lovnog turizma, istakao je Priščan.

- Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Ivica Budor, zahvalio se je na brojnim čestitkama , vezanim za njegovo imenovanje na mjesto prvog čovjeka saveza, udruge, koja danas predstavlja krunu Hrvatskog lovstva i važnu granu hrvatskog gospodarstva uopće. Povjerenje 65 tisuća lovaca iz cijele Hrvatske , znači veliku odgovornost i obavezu, pogotovo kada je tu činjenica da sam godinama bio desna ruka mog velikog prijatelja, generala Đure Dečaka. Odlična je vijest, najavio je Budor, da nam se nakon dvije godine zbog korone, ponovno vraćaju „stari“ lovci ali i najavljuje  dolazak novih, što je potvrđeno ovih dana u našim agencijama u Njemačoj, Norveškoj i Francuskoj.

- Izražavajući zadovoljstvo, što je otvorena streljana za parkur u središnjoj Hrvatskoj, Budor je istakao: „Ovo je  projekt koji će služiti za : edukaciju, obrazovanje , razvoj lovačkih vještina, lovačkog streljaštva i cjelokupan razvoj lovstva u cjelini“. Ovo je jedan od brojnih projekata koji je sufinanciran od strane hrvatskog lovačkog saveza a trenutno je u tijeku i mega projekt širenja lovstva u Hrvatskoj tako da provodimo tromjesečnu online edukaciju za dvije tisuće mladih lovaca od 18 do 35 godina .

Čast otvaranja lovačke streljane u Predavcu, pripala je Bjelovarsko-bilogorskom županu, Marku Marušiću, koji je tom prigodom istakao - sagledavajući misiju i viziju lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije koja tradicionalno kroz povijest slovi kao županija koja ima bogata lovišta sa niskom i visokom divljači odlučili smo za razvoj lovstva u našoj županiji izdvojiti 600 tisuća kuna za rad i razvoj lovačkih udruga i društava. U financiranju streljane sudjelovali smo sa 180 tisuća kuna  zajedno sa HLS-om u jednakom iznosu jer smatramo da je to ulaganje u budućnost  i razvoj lovnog turizma, posebno lovnog streljaštva. Sada smo u mogućnosti sa ovim objektom i odličnom infrastrukturom biti kandidati za održavanje državnog i međudržavnog natjecanja u ovoj disciplini i siguran sam, rekao je budući lovac Marušić - da ćemo sa HLS-om pozitivno riješiti današnji prijedlog, predsjednika saveza BBŽ-a, Mate Kovačevića vezan za kupnju dodatnog novog stroja  „Trčeći vepar na 50 metara“, na kojemu se gađa sa puškom risanicom.

- Zvone Cvitković, predsjednik L.D. “Šljuka“ koje broji 42 člana, zahvalio se je svim donatorima na pomoći i najavio memorijalni turnir u streljaštvu „Prka - Seleš“ koji će se održati zadnji vikend u mjesecu lipnju. Ivica Žitnjak, blagajnik je i dopredsjednik „Šljuke“ a gađanje na glinene golubove  za njega i njegove kolege lovce predstavlja posebnu disciplinu u kojoj su do sada zabilježili zapažene rezultate a sada će, kaže zadovoljan Žitnjak, moći trenirati na par minuta od kuće.

 

Tekst i fotografije: Dubravka Vukoja

Datum objave: 25. 05. 2022.
  Novosti - Sve