Zlatni biser na brežuljcima Moslavačkog vinogorja

Na mjestu gdje se spajaju zelene Moslavina i Bilogora u mirnom pitomom selu Gornja Ploščica svoja vrata od autohtonog seljačkog turističkog gospodarstva otvorio je mladi bračni par, Marija i Dario Šonjić iz Bjelovara.

- Marijin otac, pokojni saborski zastupnik, Juraj Biščan – Đuro, bio je uvijek pun ideja i vizionar kada je i samo spomen seoskog turizma bila u Hrvatskoj velika nepoznanica,  kupio je zapušteno gospodarstvo sa autohtonom moslavačkom kućom od cigle, štagljem i gospodarskim zgradama sagrađenim prije sto godina   te nekoliko hektara brežuljkaste okućnice gdje je posadio 9 500 trsova različitih vinskih sorti i preko 200 stabala šljiva i krušaka. Želja mu je bila, da njegova Marija  jednog dana ima kušaonicu vina, voćnih rakija i moslavačkih specijaliteta.

- Đurin san je ostvaren a Marija i njezin suprug Dario otišli su veliki korak dalje u ovoj neobičnoj turističkoj bajci u selu gdje se na uskoj prometnici koja spaja općinu Velika Trnovitica i grad Bjelovar udaljen 28 kilometara od Plošćice, rijetko susreću preostali stanovnici sela. Zahvaljujući  mladom bračnom paru Šonjić koji su svu svoju ušteđevinu uložili u kuću za odmor „Klara“ donedavno zaboravljeno selo postaje značajna destinacija na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Na 175 metara nadmorske visine uz zavjetnu kapelicu Svetog Filipa i Jakova, danas se usred vinograda nalazi novootvoreno obiteljsko izletište i kuća za odmor „Klara“ koja je spoj autohtonog seljačkog gospodarstva i ljetne drvene terase za 70-ak ljudi sa najmodernijim bazenom. Interijer kuće oduševit će svojim namještajem od starih hrastovih greda do modernih detalja i najzahtjevnijeg  gosta koji može doći sa obitelji na višednevni odmor u tišinu i zelenilo. Nudimo i usluge noćenja, degustaciju naših vina u vinskom podrumu ispod kuće, branje grožđa, krušaka i šljiva, gljiva i šumskog cvijeća…..Želimo, kažu Marija i Dario da nas posjećuju uz poslovne ljude i obitelji sa djecom  za koje smo također osmislili brojne sadržaje te da na „friškom zraku“ dožive pravi odmor i opuštanje.

- Ovaj mali raj usred vinograda, udaljen je od Zagreba samo 100 km i ovih dana primamo prve rezervacije za svadbene svečanosti, djevojačke večeri, zlatne pirove, rođendane i imendane - kaže Marija. Planiramo na jesen za turiste organizirati i otvorenu berbu grožđa u našim vinogradima te berbu voća u voćnjacima uz prigodno moslavačko tradicionalno druženje uz tamburice.

- Predsjednik Županijske turističke zajednice, Marcel Medak, istakao je da je županija ovom reprezentativnom turističkom destinacijom sa četiri zvjezdice, otvorila vrata zahtjevnim turistima iz Hrvatske i Europe. Isto tako, nastavio je Medak, pozivam Vas da se javite na povoljne natječaje resornog ministarstva i županije koji će biti namijenjeni za obiteljske turističke destinacije.

- Načelnik općine Velika Trnovitica, Ivan  Marković, nije krio zadovoljstvo što je kuća za odmor “Klara“ prva i jedina turistička destinacija u njihovoj općini, tako da ubuduće neće morati goste voditi u udaljene općine i gradove. Marković je obitelji Šonjić obećao i  uređenje obližnjeg ribnjaka i prilaznog poljskog puta kako bi u očuvanoj prirodi, pogledu na šumovite obronke Bilogore gostima mogli pružiti i ribolovno zadovoljstvo.

- Direktorica, Turističke zajednice Sjeverna Moslavina, Daniela Belak, istakla je važnost označavanja svih izletišta na području županije postavljanjem tabli-putokaza do same destinacije kako bi turisti došli što lakše do određene lokacije. Turističke table, postavit ćemo uskoro i do vaše „Klare“-poručila je direktorica TZ-a, dodavši, da su im uvijek spremni pomoći stručnim savjetima za poboljšanje kvalitete i proširenje postojećih kapaciteta.


Tekst i fotografije:
Dubravka Vukoja

Datum objave: 16. 06. 2022.
  Novosti - Sve