Lovci i marijanska svetišta

Blagdan Velike Gospe i ove je godine svečano obilježen u Marijanskom Svetištu, Bjelovarsko-bilogorske županije u općini Nova Rača. Svojim tradicionalnim prisustvom i kuhanjem lovačkog paprikaša u nekoliko kotlova, lovačka društva iz općine i županije postala su važan dio ovog hodočasničkog mjesta. Na misnom slavlju kojega je predvodio mons. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup okupilo se je oko tisuću vjernika iz cijele Hrvatske. Mnogi od njih došli su u Raču i dan ranije jer su sudjelovali  u zavjetnom hodočašću MB Račanskoj.

Umorne i iscrpljene hodočasnike i brojne vjernike ove su godine, kao i prethodnih dvanaest godina dočekali lovci iz 5 lovačkih društava koji su uz pomoć općine i načelnika Nove Rače, Darka Knežić skuhali preko tisuću porcija ukusnog lovačkog paprikaša i osigurali vodu za vjernike.

Cilj nam je, istakao je načelnik Knežić da nitko od naših posjetitelja ne ostane gladan i žedan. Izuzetno smo zadovoljni što je upravo naša Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije centralno mjesto obilježavanja blagdana Velike Gospe u središnjoj Hrvatskoj, čime smo postali centar vjerskog  turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj a naši lovci i njihova svesrdna  pomoć su važan dio ove vjerske svetkovine još od  proglašenja biskupije, 20.ožujka 2010. godine – zaključio je Knežić.

Željko Sabolović, predsjednik je lovačkog društva “Srna“ iz Nove Rače koji su zajedno sa Lovačkim savezom Bjelovarsko bn- bilogorske županije, lovačkim društvima „Jelen“ iz Velikog Grđevca, „Gaj“ iz Dautana i „Bilo“ iz Velike Pisanice u  5 kotlova skuhali tisuću litara lovačkog paprikaša, kako bi bilo dovoljno paprikaša za sve vjernike. Paprikaš je nakon mise blagoslovio generalni vikar Koprivničko- križevačke  biskupije, Stjepan Ptiček. „Teško je odabrati najbolji paprikaš, dodao je Sabolović, ali bitan je cilj ove lovačke ideje, nahraniti i okrijepiti sve strane turiste i domaće vjernike!“

- Lovnik L.D.“Gaj“-Dautan, Josip Galović potvrdio nam je da je u lovačkom “projektu“ u Novoj Rači  sudjelovalo čak 35 lovaca koji se tradicionalno odazivaju na ovaj vjerski događaj posvećen Mariji i na kulturno - sportske manifestacije diljem županije gdje ih sugrađani pozovu.

- Miroslav Đurđević iz Garešnice , godinama hodočasti u Raču, zahvalivši se lovcima na toplom lovačkom ručku, zaključio je - paprikaš je super dobar!


Napisala: Dubravka Vukoja
Foto : Dubravka Vukoja

Datum objave: 16. 08. 2022.
  Novosti - Sve