Županov lov u Đulovcu

Na pozivnicu za tradicionalni prijateljski Županov lov, domaćina, župana Bjelovarsko- bilogorske županije, Marka Marušića, krajem svakog siječnja, odazove se sto posto pozvanih! Obronci snježnog Papuka bili su na jedan dan Hrvatska u malom, mjesto, gdje se slavi uspješan završetak lovačke 2023.godine!

 Ove godine, Lovačkoj udruzi “Jelen“- Đulovac, pripala je posebna čast da budu organizatori najveće županijske lovačke manifestacije, na koju dolaze: brojni župani, gradonačelnici, načelnici, predstavnici  Hrvatskog lovačkog saveza, lovačkih udruga i društava iz cijele Hrvatske te Lovačkog saveza Bjelovarsko- bilogorske županije, koji je suorganizator ovog jedinstvenog lovnog događaja u kontinentalnoj Hrvatskoj.

- Domaćin, prijateljskog lovnog susreta koji je okupio 90 sudionika lova, župan, Marko Marušić, pozdravljajući lovce i uzvanike, tom je prigodom istakao :“Lovstvo je jedan od brendova naše županije i posebno mi je zadovoljstvo što smo se i ove godine okupili u tako velikom broju u najzelenijoj hrvatskoj županiji jer je kod nas lov i lovstvo stoljetna tradicija. Zahvaljujući dobrim gospodarima, 1 900 lovaca u 34 zajednička lovišta i 20 državnih, imaju važnu ulogu u cjelokupnom ekosustavu. Po bogatstvu visoke, niske i pernate divljači svrstavamo se među najpoželjnije županije u državi! Moram istaći, da imamo odličnu suradnju sa svim društvima i udrugama jer samo zajedničkom sinergijom možemo očuvati fond divljači, naša lovišta i prirodu te vratiti lovni turizam na zavidno mjesto koje smo imali na karti Europe do pandemije. Kao župan, dodao je Marušić, osobno ću se i dalje  zauzimati da našim županijskim lovištima i dalje upravljaju naši lovozakupnici koji su dobri gospodari i najbolje vode brigu o „svojoj imovini“- istakao je Marušić, zaželjevši lovcima „dobru kob“ uoči samog lova na Papuku!

Predsjednik, L.U. „Jelen“ iz Đulovca, Vladimir Bijelić pozdravio je goste u ime 33 člana udruge, dodavši, malo nas je u udruzi ali smo vrlo aktivni i sveprisutni u svim organiziranim lovačkim akcijama. Cilj i želja su nam da povećamo broj mladih članova u udruzi kako bi bili još aktivniji u radu udruge jer imamo bogato lovište na površini od 3 tisuće hektara lovnoproduktivne površine. Poznati smo, posljednjih godina i  po povećanju broja trofejne jelenjske divljači, po količini divljih svinja te sitne i pernate divljači.

Nakon postrojavanja lovaca, riječ je preuzeo lovnik, Marko Tutić, sa konkretnim uputama i informacijama o lovu na Papuku u predjelu Male Klise. Trosatni adrenalinski lovački doživljaj u kojemu je sudjelovalo 50 lovaca i 20 iskusnih lovačkih pasa završio je vrlo uspješno, odstrijeljene su 4 divlje svinje , na obostrano zadovoljstvo domaćina, organizatora, brojnih lovaca i gostiju. Prema lovačkoj tradiciji održana je i posljednja počast divljači sa zahvalom Svetom Hubertu na uspješnom lovačkom danu te čestitkama spretnim i sretnim strijelcima.

  • Rad Županijskog lovačkog saveza Bjelovarsko- bilogorske županije temelji se  na dobroj suradnji sa Bjelovarsko- bilogorskim županom Marušićem, naglasio je predsjednik saveza Branimir Stankić, ističući, da savez radi aktivno i na objedinjavanju rada svih lovačkih društava i udruga radi cjelokupnog unapređenja lovstva, uzgoja, zaštite i liječenja divljači u lovištima. Istovremeno, radimo i na izobrazbi i odgoju mladih lovaca te podizanju ekološke svijesti- naglasio je Stankić.

 Prvi čovjek Bjelovarsko- bilogorske županije i domaćin susreta, Marko Marušić, ne krijući zadovoljstvo, zbog dobre organizacije do najsitnijih detalja, lov u Đulovcu , ocijenio je vrlo uspješnim! Župani prijateljskih županija, Brodsko - posavske, Danijel Marušić  i Zadarske županije, Božidar Longin, lov u Đulovcu ocijenili su vrhunskim doživljajem, dodajući, kroz šalu, da se za Marušićev „Županov lov“ odgađaju sve druge obaveze, bez obzira, dali su one poslovnog ili privatnog karaktera!

  • Svakako treba na kraju pohvaliti i sve članove L.D. „Vepar“ koji su pripremili ukusni doručak na otvorenom uz vatru, sa kobasicama i špekom od mesa divlje svinje na „ štapovima“ te „peku“ na žaru od mlade veprovine i krumpira.

 

Napisala: Dubravka Vukoja

Fotografije: Dubravka Vukoja

Datum objave: 23. 01. 2024.
  Novosti - Sve