33. godišnjica specijalne jedinice „Omega“

Specijalna jedinica policije, legendarne Omege imaju iza sebe dubok povijesni trag u oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske i stvaranju Domovine. I ove godine na Danu obilježavanja 33.godišnjice osnivanja elitne jedinice Bjelovarskih dragovoljaca , okupili su se najhrabriji među najboljima sa kojima je bio i ratni zapovjednik Omega, Hamdija Mašinović, danas, zamjenik načelnika Policijske uprave Bjelovarsko- bilogorske.

Omege, posebna jedinica policije, osnovane su 23.veljače 1991.godine u Bjelovaru i bile su jedina organizirana oružana formacija koja se je suprotstavila dobro naoružanim srbočetničkim teroristima i domaćim izdajnicima.

Prvo borbeno djelovanje Omege su imale 2.ožujka 1991.u Pakracu gdje su munjevitom i uspješnom  akcijom istjerali iz grada sve pripadnike tadašnje neprijateljske Jugoslavenske narodne armije i pripadnike paravojnih četničkih postrojbi koji su zlostavljali lokalno stanovništvo. Nakon Pakraca, uslijedile su sjajne akcije Omega u : Siraču, Kusonjama, Doljanima, Daruvaru, Grubišnom Polju, Bjelovaru, Lipiku, Glini, Slavonskom Brodu te u vojno- redarstvenim operacijama Otkos 10, Maslenici, Poskok, Medački Džep i na jugu Hrvatske na južnom bojištu.

Specijalci bjelovarskih Omega, svoju hrabrost, odvažnost i spremnost upisali su i u povijest VRO Bljesak, Oluja i Velebit, a od siječnja 1993. do 2001.obnašali su zadaće vezane za očuvanje granica u dubrovačkom zaleđu.

Župan Bjelovarsko- bilogorske županije, Marko Marušić, ratni zapovjednik Omega, Hamdija Mašinović , predstavnici Omega, te predstavnici braniteljskih udruga s područja županije nakon Svete mise za duše poginulih : Željka Cindrića, Ivice Filkovića, Dražena Baničeka, Dubravka Lukačevića, Davora Hegedića i Saše Rakijaša u katedrali Svete Terezije Avilske položili su vijenac i zapalili svijeće kod Spomen obilježja za poginule pripadnike elitnih Omega ispred Policijske uprave Bjelovarsko- bilogorske županije.

 

Napisala : Dubravka Vukoja

Foto: bjelovar.info

 
Datum objave: 25. 02. 2024.
  Novosti - Sve