Bjelovar - prvi geotermalni grad u Hrvatskoj

Bjelovarsko naselje Veliko Korenovo, zahvaljujući nalazištima velike količine tople vode od čak 80 stupnjeva Celzijusa, postalo je najveće gradilište sa geotermalnom bušotinom u Hrvatskoj, vrijednom 4.4 milijuna eura.

Ovaj dan i ovaj događaj, istakao je gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak, ući će u povijest jer smo prvi u Hrvatskoj koji ćemo koristiti geotermalnu energiju za sustav district heatinga, grijanja gradova iz vlastite toplinske energije. Što se tiče konkretnog bušenja, planirano je na 1 500 metara dubine a prema prvim procjenama i mjerenjima, radi se o kapacitetima, dovoljnim za grijanje Velikog Korenova i graničnih naselja ali i za buduće Bjelovarske toplice - zadovoljno ističe, Hrebak. Tu je i niz drugih planiranih pogodnosti kao što je: zapošljavanje mladih ljudi koji će moći kupiti na toj lokaciji povoljno zemljište za gradnju obiteljskih kuća.

Sam projekt radi se u partnerstvu s Kraljevinom Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom, koji su osigurali 1,3 milijuna eura, Ministarstvo regionalnog razvoja, milijun eura a ostala sredstva, osigurat će grad Bjelovar.

Napisala: Dubravka Vukoja
Fotografije: Dubravka Vukoja

Datum objave: 25. 02. 2024.
  Novosti - Sve