Lovački pas Aga, vlasnika Igora Lacine iz Grubišnog Polja svojim brojnim pobjedama i osvajanjem pehara na županijskoj i državnoj razini u kategoriji „Glasni gon na divlju svinju u gateru“ te još jednom novom pobjedom i osvajanjem prvog mjesta između 19 pasa na Županijskom kupu održanom u organizaciji lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije i LD „Bilogora“ lovne jedinice „Fazan“ iz Grubišnog Polja, zasigurno će ući u povijest Hrvatske kinologije.

  • Aga je teški invalid ali je doslovno car među lovačkim psima , vrijedan divljenja i vlasnika i uzgajivača lovačkih pasa, posebno uz činjenicu da je u jednom lovu u borbi sa veprom ostao bez zadnje desne noge. Bivši vlasnik, nakon ranjavanja  životinje u lovu odlučio je Agu eutanazirati …….. Saznavši za Aginu sudbinu, Igor Lacina odlučio mu je spasiti život i uzeti ga u svoj dom. Nerazdvojni prijatelji od toga dana treniraju i pobjeđuju na svim natjecanjima lovačkih pasa, tako je Aga ove godine osvojio već dva pehara, u oštroj konkurenciji osvojio je prvo mjesto i na takmičenju koje je organizirao Hrvatski kinološki savez u Batrini. Siguran sam, kaže  ponosni Lacina, inače i poznati uzgajivač lovačkih  pasa – da mi ova plemenita životinja stalnim pobjedama zahvaljuje za poklonjeni život.
  •  Po novom Pravilniku u takmičenju na „Županijskom kupu glasnog gona na divlju svinju u gateru „ mogu sudjelovati sve pasmine lovačkih pasa dok je do sada bila praksa, samo goniči, brak jazavčar i jamari, istakao je predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije, Mato Kovačević, dodavši da svaki pas uoči samog takmičenja prolazi  veterinarski nadzor kod veterinara Mirka Švuba i tehničarke Ivone Hladih. Da bi pristupili takmičenju psi trebaju imati : rodovnicu, potvrdu o cijepljenju protiv bjesnoće i markicu čipiranja. Prema propisanim zadacima za pojedinog psa takmičenje traje 15 minuta. Pas treba u što kraćem vremenu pronaći vepra i oblajavati ga što češće jer to donosi veći broj bodova i veću ocjenu - neke su od propozicija samog natjecanja, kazao je Kovačević. Uoči samog natjecanja proveden je i test na pucanj, što znači, da se niti jedan pas ne smije bojati pucnja puške već treba mirno stajati uz gazdu jer će u protivnom ukoliko pokaže plašljivost biti diskvalificiran iz takmičenja.
  • U ime organizatora, lovački skup je pozdravio predsjednik lovne jedinice „Fazan“ iz Grubišnog Polja,  Marko Smiljčić, koji je i ovaj put istakao: “Za mene je pravi i kompletan lovac, samo lovac koji ima psa i zato sam se uvijek zauzimao i zauzimat ću se i na županijskoj i na državnoj razini kao član skupštine Hrvatskog lovačkog saveza da se streljaštvo više ne svrstava ispred kinologije sa psima !“.
  • Sedmu godinu za redom predsjednik ocjenjivačke komisije  županijskog kupa u Grubišnom Polju je jedan od najpoznatijih stručnjaka u kinologiji, lovno kinološki sudac, Stjepan Kenig, koji je Bjelovarsko- bilogorski Županijski kup  ocijenio vrlo kvalitetnim i odlično organiziranim tako da se može usporediti i sa državnim natjecanjima.U ocjenjivačkoj komisiji uz Keniga bili su i predsjednik  Županijskog lovčkog saveza, Mato Kovačević i tajnik, Saša Čanak.
  • Kenig je pohvalio i izdržljivost lovačkih pasa koji su uspješno savladali sve tražene zadaće i propozicije na  visokoj temperaturi koja se je kretala od jutarnjih 28 do poslijepodnevnih 38 stupnjeva Celzijusa. Psi su u gateru odlično reagirali na prisutnost velikog vepra koji je nakon „borbe“ spas potražio u ribnjaku punom vode ispod čeke, tako da je ocjenjivačka komisija imala svu situaciju u vidokrugu.
  • Uz ove vremenske uvjete, istakao je Kenig , psi su ostali živahni i temperamentni uz maksimalnu izdržljivost i poslušnost. Od 18 natjecatelja sedam pasa plasiralo se je u prvi i drugi nagradni razred dok će prvo i drugo osvojeno mjesto u Grubišnom Polju predstavljati Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije na državnom natjecanju, koje će se održati krajem godine.
  • Igor Lacina i njegov trogodišnji alpski brak jazavčar Aga , šampion je i ovogodišnjeg županijskog natjecanja, proglasio je Kenig, dodavši da u svojoj pedesetogodišnjoj sudačkoj praksi nikada nije doživio da invalidni pas na tri noge postiže tako izvanredne rezultate. Aga je posebna životinja, koja zaslužuje divljenje i kinoloških stručnjaka i cjelokupne lovačke javnosti, pas koji je od mogućih 210 bodova osvojio 198 bodova - rekao je Kenig. Svoju borbenost i neustrašivost pokazao je kada je bez straha nekoliko puta ušao u ribnjak i napao divlju svinju.
  • Što se tiče drugih rezultata, Kenig je proglasio sedmoricu najboljih: drugi pehar osvojio je brak jazavčar Gal sa 196 bodova, vlasnika Zdenka Lacine, inače, Igorovog oca. Treće mjesto po broju osvojenih 184 boda pripalo je psu Dini, vlasnika Krunoslava Ozimca, četvrto mjesto osvojio je američki brak jazavčar od Željka Harauzeka sa osvojenih 184 bodova. Na petom mjestu po bodovima je još jedan pas iz obitelji Igora Lacine, američki brak jazavčar „ Rambo od Lacine“ sa osvojenih 177 bodova, šesti je Bari pasmine američki brak jazavčar, vlasnika Dalibora Matende sa osvojenih 162 boda i sedmi po redu u županijskom kupu je alpski brak jazavčar Lui sa 146 osvojenih bodova, vlasnika Željka Harauzeka.
  • Već od danas, istakli su najbolji među najboljima, osvajači prvog i drugog mjesta na županijskom kupu, sin Igor i otac Zdenko Lacina, počinjemo sa pripremama, naših šampiona Age i Gala za državno natjecanje, gdje očekujemo pobjedu - uvjereni su Lacine.
  •  Zahvalivši se kao domaćin i organizator županijskog kupa, Hrvatskom Lovačkom savezu i Županijskom lovačkom savezu BB županije na svesrdnoj pomoći, Marko Smiljčić je odaslao jasnu poruku HLS-u : „ Želja nam je da se državno natjecanje glasnog gona na divlju svinju održi u našem gateru u našoj lovnoj jedinici “Fazan“ jer smo gater uredili i prilagodili po svim traženim uvjetima potrebnim za održavanje državnog natjecanja.


Napisala: Dubravka Vukoja

Foto : Dubravka Vukoja

Datum objave: 28. 06. 2022.
  Novosti - Sve