Koja se oprema kupuje za novu bjelovarsku bolnicu i gdje će se preseliti laboratorij?

Tijekom ove godine bjelovarska bolnica imat će na raspolaganju 50 milijuna kuna za opremanje, a iduće još 20 milijuna.

Ravnateljica Opće bolnice “Dr. Anđelko Višić” Bjelovar, Sanela Grbaš Bratković otkrila je što se sve planira nabaviti s tim novcem.

– S 42 milijuna kuna opremat će se tri kata bolnice, već smo odredili što će se kupiti, a za ostalih devet milijuna nabavit će se neka sitnija oprema. Treba nam puno namještaja, mora biti namještaj po mjeri. Kupujemo inoks, to su korita, sve što je u sali mora biti od inoksa da ne hrđa. Kupit ćemo operacijske stolove, operacijske lampe, endoskopske stupove. krevete za intenzivnu, stretchere… – nabraja.

Bit će i novih velikih uređaja.

– Mi sad prvo opremamo kirurški dio, za intenzivnu imamo aparate za anesteziju, monitore, infuzomate, perfuzore, taj dio će ići opreme i za sale sve što treba poput endoskopskih stupova, to su uređaji koji nam koriste kod endoskopskih operacija, to su monitori, ultrazvučni noževi i tako – istaknula je. Obnova je nužna jer dugo se nije nabavljalo ništa. Naglasila je i koji će se odjeli preseliti u novu bolnicu.

– U novu bolnicu se sele sve kirurške grane osim ginekologije. Opća kirurgija, traumatologija, ortopedija, anestezija s intenzivnim liječenjem, oftalmologija, otorinolaringologija i sterilizacija će biti u podrumu, to je ono što sad opremamo. Od toga će još biti bolnička ljekarna, bolnička kuhinja, to će ići iduće godine te laboratorij i patologija u podrumu – navodi ravnateljica. U novu zgradu bolnice neće se seliti pedijatrija i ginekologija te uprava.

Grbaš Bratković otkrila je i kako će iz decentraliziranih sredstava kupiti najnoviji moderni ultrazvuk srca endoskopski, što je velik iskorak za bjelovarske kardiologe kako se isti nalaz ne bi morao ponavljati u Zagrebu.


Foto: bjelovar.hr

Autor: bjelovar.info / Branka Sobodić

Datum objave: 06. 04. 2023.
  Novosti - Sve