Najstariji aktivni lovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Našem lovcu, Vinku Saboloviću iz Velike Ciglene, pokraj Bjelovara, samo je 88 godina, kažu članovi lovačke udruge „Lisica“ iz Ždralova, ponosni što je u njihovim redovima najstariji aktivni lovac u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji. Na čuđenje, domaćih  i gostujućih lovaca, Vinko unatoč poznih godina, ide rame uz rame sa mladim kolegama u pogon. Neobičan po svemu, Vinko ne krije da su njegova lovačka strast, lisice! Od mojeg metka iz lovačkog karabina i sačmarice, poginulo je preko 80 lisica, na srne i ostalu visoku divljač nikada nisam mogao pucati - kaže nam, ovaj zanimljivi lovac!

- Moj lovački život, bio je iznimno aktivan, uz posao veterinarskog tehničara, nije prošao niti jedan vikend da nisam išao u svoju drugu obitelj, L D „Lisicu“, među brojne prijatelje - lovce, bilo da je riječ o matičnoj udruzi ili da smo išli u goste.

- Gotovo je neusporedivo, biti lovac danas i nekada u mojoj mladosti, govori Sabolović i dodaje: prije svega bilo je puno više šuma nego što ih ima danas, imali smo veća lovišta, pozive za lov dobivali smo putem pošte i to raspored za cijelu godinu, ljudi su se više i opuštenije družili, nije bilo politike u „lovu“ a sada je ima i previše, godinu dana smo stažirali i tek onda izlazili na ispite koji su bili puno strožiji nego što su danas… Puno je zanimljivih događaja u životu svakog lovca, posebno nas starijih koji smo stupili u deveto desetljeće a koje još „služe“ noge i sjećanja, svaki od nas, mogao  bi napisati  „debelu“ životnu lovačku knjigu, a tu su nastala i brojna odana prijateljstva po cijeloj Hrvatskoj. Svaki lovac u životu ima i neki svoj  lovački rekord, moj je, što sam prije 32 godine, u roku od samo 25 minuta u Ciglenskoj šumi odstrijelio dvije lisice, na čuđenje brojnih kolega lovaca.

- Imam tri kćeri, Nadu, Ankicu i Mariju koja živi ovdje u Cigleni, nedaleko moje kuće i posebno brine o meni, svaki dan me posjećuje te mi redovito nosi ručak i brine o meni, nakon smrti supruge Marije, koja je bila glavni inicijator da ja postanem lovac. Svakoj kćeri sam dao sašiti bundu od krzna lisice, da imaju uspomenu na mene, kada me Bog jednog dana, pozove u neka druga „lovišta“. Za izradu jedne bunde, trebalo je 14 lisica, dodaje 88-godišnji, vitalni, Vinko Sabolović.

- Moram priznati, da ne znam kuhati lovački paprikaš od divljači kao ostali lovci ali zato je tu naš predsjednik društva, Milorad Selak, koji kuha najbolji paprikaš u županiji.

- Lovac Vinko, poznat je nadaleko i kao najstariji glazbenik, koji sa svojim starim basom i bendom često zasvira i zapjeva na lovačkim veselicama, rođendanima, berbama grožđa i slavljima po cijeloj županiji.

- Skromni Vinko, ima još samo jednu želju, da ga posluže noge, kako bi mogao što duže uživati u Bjelovarsko - bilogorskim lovištima!


Napisala: Dubravka Vukoja
Fotografije: Dubravka Vukoja i album obitelji Sabolović

Datum objave: 04. 04. 2023.
  Novosti - Sve