Blisko povezane osobe provaljivale u kuće i stanove – Policija izložila pronađenu robu – Možda je ovo vaše?

U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj danas je održana konferencija za medije u povodu dovršetka kriminalističkog istraživanja 44 kaznena djela teških krađa provaljivanjem počinjenih na bjelovarskom, čazmanskom i križevačkom području.

Više o tome izvijestio je načelnik PP Bjelovar Dalibor Milković.

– U prva tri mjeseca ove godine  evidentirali smo 238 kaznenih djela na području PU Bjelovar, što je za 130 posto više nego prošle godine kada smo imali 102 kaznena djela u tom razdoblju. Najveće povećanje bilježimo u kaznenim djelima teških krađa kojih smo u tom razdoblju evidentirali 50, a prošle godine smo imali samo dva kaznena djela. Od tih 50, u 44 su pronađeni počinitelji. Većina ovih kaznenih djela počinjena su početkom ove godine, tijekom siječnja i veljače u napuštenim kućama i u kućama u kojima su ljudi otišli na rad u zemlje zapadne Europe. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeni su počinitelji ovih kaznenih djela i ovim putem pohvaljujem službenike koji su u tome sudjelovali na čelu s kolegom Nenadom Mikulom i njih šestero sam predložio za prigodnu nagradu načelnika Policijske uprave – naglasio je.

Policijski službenik za obradu kriminaliteta PU Bjelovar Nenad Mikula otkrio je još detalja o provalama, ali i o samim počiniteljima.

– Policijska postaja Bjelovar je u razdoblju od listopada 2022. pa do 1. ožujka 2023. zabilježila 40 kaznenih djela teških krađa počinjenih tako da su počinitelji provalili u obiteljske kuće čiji se vlasnici trenutno nalaze na radu u inozemstvu ili žive na drugim lokacijama pa su kuće nenastanjene. Na području PP Čazma također je počinjeno kazneno djelo provale u trgovinu mješovite robe i tri obiteljske kuće, dok je na području PP Križevci počinjeno jedno kazneno djelo provaljivanja u obiteljsku kuću. Višemjesečnim istraživanjem utvrdili smo da su počinitelji 23-godišnjak i 34-godišnjak sa zagrebačkog područja i 32-godišnjak s bjelovarskog područja – naveo je.

Riječ je o osobama srednjeg i dobrog imovinskog stanja te jednoj osobi vrlo lošeg imovinskog stanja, a zajedničko im je da nisu zaposleni. Osim toga, rodbinski su povezani.

Mikula je otkrio kako su provaljivali u kuće u ulicama Lovre Matačića, Đure Basaričeka, Miroslava Krleže, Đure Sudete, Ivana Cankara, na Križevačkoj i Slavonskoj cesti, Vidikovcu, u prigradskim naseljima Trojstvenom Markovcu, Velikom Korenovu, Velikim Sredicama, Klokočevcu, Gudovcu, Starim Plavnicama, Šiptarima, Prgomelju, Podgorcima, Letičanima, Kolarevom Selu, Cirkveni te u trgovinu mješovitom robom u Narti. Uglavnom su pri provalama otuđeni zlatni nakit, novac, kućanski aparati, ručni satovi, parfemi, električni alati, trimeri, motorke, ukrasi, posuđe, zabilježena je i krađa guma s čeličnim naplatcima, a u trgovini mješovitom robom otuđeni su duhanski proizvodi.

– Zbog sumnje u počinjenje ovih kaznenih djela pribavljeni su nalozi suda temeljem kojih su obavljene dokazne radnje, pretrage obiteljskih kuća, domova i drugih prostorija koje koriste osumnjičenici u Bjelovaru, Zagrebu, Sesvetama i Novim Skucanima te vozila kojima su se koristili. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto više predmeta za koje sumnjamo da potječu iz ovih kaznenih djela. Minimalna šteta, prema prijavama oštećenika iznosi više od 26 tisuća eura, s tim da se neki od njih još uvijek nalaze u inozemstvu pa nisu mogli provjeriti i utvrditi nedostaje li im što i kolika bi bila šteta – istaknuo je Mikula.

Protiv trojice osumnjičenika podignuta je kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu i oni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku. Pomoćnik voditelja Službe kriminalističke policije PU bjelovarsko-bilogorske Abel Car naglasio je kako su pri otkrivanju počinitelja surađivali sa zagrebačkom i koprivničko-križevačkom Policijskom upravom.

– Mi i dalje nastavljamo rad na identifikaciji i pronalasku drugih eventualnih počinitelja u ovim kaznenim djelima. Pretpostavljamo da ima još osoba koje su uključene u izvršenje ovih kaznenih djela – rekao je te dodao kako je za očekivati da će biti i naknadnih prijava kaznenih djela tijekom sljedećih dana kad se osobe koje rade u inozemstvu vrate u svoje kuće. Govorio je i o statistici.

– Na području PU bjelovarsko-bilogorske tijekom 2022. godine zabilježeno je 108 kaznenih djela teške krađe provaljivanjem. Otkrivenost ovih kaznenih djela iznosi oko 31,5 posto. Najviše su pogođene bile kuće i stanovi kao objekti izvršenja, u 27 slučajeva tijekom 2022. godine, zatim trgovine, ugostiteljski objekti. Ukupna materijalna šteta teških krađa provaljivanjem u 2022. bila je oko 935 tisuća kuna, a zajedno s kaznenim djelima krađe oko tri milijuna kuna – napomenuo je te nastavio.

– Ova serija počinjenja kaznenih djela na štetu osoba koje žive i borave u inozemstvu pokazalo je da su njihovi domovi i vrijedna imovina koja se nalazi u njima idealna prilika za počinitelje da se dokopaju njihovih vrijednih stvari, a posebno se to odnosi i na one osobe koje često izbivaju iz svojih domova, posebice za vrijeme trajanja godišnjih odmora tijekom ljeta – kazao je Car.

Zbog toga policija već kontinuirano provodi projekt “Dobar susjed – siguran stan” čiji je glavni cilj potaknuti građane na međusobnu suradnju putem susjedskog nadzora – naglašava.

Pritom se građane potiče da pomažu jedni drugima i uz policiju budu čuvari susjedove, a time i svoje imovine tako da uoče i izvijeste o svim sumnjivim pojavama u njihovom susjedstvu poput kretanja nepoznatih osoba i automobila.

Važno je pritom zapamtiti izgled osobe, kao i boju, marku te registarsku oznaku vozila.

– Analize ovih kaznenih djela pokazuju da se ona najčešće vrše u ranovečernjim satima obijačima, pajserima te specijalnim alatom za provaljivanje. Međutim, činjenica je da provalnici izbjegavaju mjesta gdje postoji tehnička zaštita. Stoga su naši savjeti da se dodatno ugrade tehnička pomagala, prvenstveno video nadzor, ali i alarmni sustav, senzori za osvjetljenje na ulazima te protuprovalna vrata. Osim toga, savjetujemo da se poduzmu i dodatne mjere, a to su da se vrijedni predmeti i novac ne ostavljaju u kući, posebno na mjestima gdje počinitelji pretpostavljaju da bi se mogli nalaziti kao što su spavače sobe, među odjećom, pod jastukom ili ispod madraca. Isto tako, ne smiju se ostavljati ključevi ispod otirača, tegli ili slično – savjetovao je Car te dodao kako je dobro fotografirati vrijedne predmete i zapisati serijske brojeve tehničkih predmeta.

Time bi se uvelike olakšao rad na pronalasku i identifikaciji otuđenih predmeta. Stanje na području PP Čazma otkrio je načelnik Darko Orak.

– Mi imamo veliki dio prostora pod video nadzorom i ovom prilikom zahvaljujem načelnicima i gradonačelniku na postavljanju tih uređaja, a i svim građanima koji su sami brinuli o svojoj zaštiti te na svoje kuće postavili video nadzore. Na području Čazme i Ivanske imali smo dosta kaznenih djela i prošlih godina, no pokrivenost video nadzorom nam je jako dobra i to nam je puno olakšalo naš rad. Na području Čazme je puno starijih osoba i imamo dosta dobru suradnju s tim ljudima koji nam prenose važne informacije i hvala im na tome – zaključio je.


Foto: bjelovar.hr

Autor: bjelovar.info / Branka Sobodić

Datum objave: 06. 04. 2023.
  Novosti - Sve