JEDINSTVENA HRVATSKA I EUROPSKA BOŽIĆNA ČAROLIJA

Malo selo Grabovnica pokraj Čazme  sa jedinstvenim Božićnim pričama satkanim od 5 milijuna šarenih žaruljica  svakog prosinca od 2001. godine je središnji centar dječjeg svijeta i mašte. Roditelji, bake i djedovi iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja /Mađari, Austrijanci, Talijani, Česi…/ dovode svoje mališane na obiteljsko imanje Salaj kako bi doživjeli jedan novi svijet, upriličen samo za najveći obiteljski Blagdan Božić. Taj doživljaj: ljepotu tisuće osvjetljenih i okićenih biljaka, drvene kućice, mostići, rijeka, potoci, omiljeni likovi iz crtića „živo žive“ na nekoliko hektara imanja, pretvorenog u jedinstveni događaj koji zadivljeni posjetitelji , posebno najmlađi duboko pamte i nose u sebi cijeli život - kao najljepšu uspomenu iz djetinjstva!

- Velike Božićne jaslice i svjetlosni prikaz Isusovog groba smještenog u starom stogodišnjem kamenolomu su vrhunac cijelog Božićnog ugođaja, kojega upotpunjavaju tradicionalne božićne pjesme iz specijalnih glazbenih lampica.

U ovu jedinstvenu Hrvatsku i Europsku Božićnu Čaroliju svjetla i Božićnu priču vrijedne obitelji  Zlatka Salaja, ugrađeni su mjeseci napornog rada i obitelji i brojnih prijatelja. Svake godine , u Božićnoj priči u Grabovnici uživa preko 100 000 posjetitelja koji uz sve sadržaje mogu uživati u bogatoj gastro ponudi Moslavačko- bilogorskih specijaliteta, kuhanom vinu i toplim napitcima za najmlađe.

- Prava je šteta, komentiraju zadovoljni posjetitelji da ova Božićna priča ne živi duže, već samo od 1.prosina 3023. do 8 siječnja 2024. kada se gase milijuni šarenih žaruljica i imanje utone u san do nove čarolije - Uskršnje bajke.

Idejni začetnici ove najljepše Božićne manifestacije u Hrvatskoj su Zlatko Salaj i njegova pokojna supruga Nada – Jura. Ovom pričom, kaže nam Zlatko, ispunjeni su svi moji snovi siromašnog dječaka, bio sam željan čokolade, bombona i voća u djetinjstvu a svjetleće žaruljice sam gledao satima kroz prozore imućnih seoskih „gazda“ često se smrzavajući na snijegu! Proputovao sam svijet, zaradio novac i uložio ga u Božićni  san u rodnom selu na imanju mojih roditelja - zaključio je zadovoljan Čazmanac , Zlatko Salaj! Nedavno smo registrirali obiteljsku tvrtku „Čarolija svjetla“ koju vodi moj sin Alen te zaposlili pet zaposlenika s našeg područja.
 

Napisala Dubravka Vukoja

Datum objave: 10. 01. 2024.
  Novosti - Sve