Porazan je podatak , da prema statističkim podacima , braniteljska populacija živi samo 65 godina!

  • Od 2016.godine HZJZ provodi sistematske preglede Hrvatskih branitelja, tako je u Bjelovarskoj općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić“ u sklopu tog programa 2023.godine, obavljeno  709  pregleda- saznajemo od v.d. ravnatelja za sestrinstvo i koordinatora za sistematske preglede u Općoj bolnici, Igora Maleševića.

Branitelji i braniteljice s područja Bjelovarsko- bilogorske županije na ovaj način mogu u dva dana, najčešće subotom obaviti : laboratorijske pretrage, UZV abdomena, RTG pluća i srca, EKG i pregled kod interniste. Zahvaljujući sistematskim pregledima kod mnogih branitelja otkrivene su nove bolesti uz već postojeće dijagnoze.

  •  Ovim pregledima, ističe, voditeljica područnog odjela Ministarstva branitelja - Bjelovar,  Tamara Marušić, pomogli smo brojnim braniteljima da pokrenu pravovremeno liječenje, posebno kada je riječ o malignim bolestima u ranijoj fazi. Upravo tim organiziranim grupnim pregledima, produžen je, a često i spašen ljudski život - zaključila je Marušić!

Gotovo da više u Hrvatskoj nema zdravog branitelja!  30 godina iza rata zbog niza razloga kao što su: ratna ranjavanja, ne pronalaska posla poslije Domovinskog rata, teški socijalni problemi i siromaštvo, životarenje sa opskrbninom od samo 160 eura, dugotrajna „ liječenja“ po psihijatrijskim ustanovama, višegodišnje rješavanje braniteljskog statusa, samostalno nesnalaženje u cijelom vrtlogu propisa, liječničke komisije u kojima često sjede ljudi koji nisu bili i ne znaju što je rat i nemaju empatiju za psihički i fizički ranjenu  populaciju koja je stvarala Hrvatsku. Nažalost, ti ljudi, naši heroji i branitelji : šute, trpe, pate, životare sa fizičkim i psihičkim bolima čekajući to „životno“ važno rješenje od komisija!?

Nažalost, kroz ovu današnju realnost ponovno se potvrđuje poznata uzrečica SIT ČOVJEK, GLADNOME NE VJERUJE, koju često možemo čuti od branitelja koji žive u manjim i udaljenim selima. Tužna je činjenica da nam  odlaze suborci sa nepunih 65 godina starosti zbog različitih tumora, bolesti prehrane i metabolizma, posttraumatskog stresnog poremećaja,  bolesti krvožilnog sustava, moždanog udara i bolesti srca te zaraznih i parazitskih bolesti.

  • KAKO DOĆI NA SISTEMATSKI PREGLED ZA BRANITELJE !? Svaki branitelj koji želi obaviti pregled treba se naručiti na telefon ureda za branitelje 043 211 651 kod voditeljice područnog odjela, Tamare Marušić ili u Bjelovarsku bolnicu  kod koordinatora za branitelje, Igora Maleševića, pozivom broja bolnice, 043 279 222 gdje će dobiti termin za preglede.
     

Napisala: Dubravka Vukoja

Datum objave: 05. 01. 2024.
  Novosti - Sve