Dani Zrinskih i Frankopana u Zrinskom Topolovcu

Zrinski Topolovac, već tradicionalno, i ove je godine bio domaćin obilježavanja važnog Hrvatskog povijesnog događaja, obilježavanja 352. obljetnice od pogibije velikih domoljuba, Zrinskog i Frankopana.

Bjelovarski graničari- Husari 1756, kruna su svečanosti koja je započela postrojavanjem povijesnih postrojbi, koji su svečani prijavak podnijele županu Bjelovarsko- bilogorske županije, Marku Marušiću, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

- Obraćajući se brojnim sudionicima i posjetiteljima, jedinstvene kulturne manifestacije, župan Marušić je rekao: “Iako su prošla tri i pol desetljeća od tragične pogibije hrvatskih velikana, Zrinskog i Frankopana, nikada se ne smiju zaboraviti njihove domoljubne rečenice „Navik on živi ki zgine pošteno“! Hrvatsku kroz povijest prate brojne tragedije, borbe Hrvata za očuvanje doma i Domovine, tako nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti i naše branitelje koji su dali svoje živote u obrambenom Domovinskom ratu protiv znatno nadmoćnijeg srbočetničkog agresora. Te žrtve, nikada se ne smiju zaboraviti i obavezuju nas da mi mlađe generacije gradimo bolje i poštenije društvo, poručio je u Zrinskom Topolovcu- župan, Marko Marušić.

- Načelnica općine, Jasna Mikleš Horvat, pozdravila je povijesne postrojbe konjanika iz Orehovca, Galovca, Svetog Petra, Ivanić Grada, Đurđevca i povijesnu postrojbu Bjelovarskih graničara- Husara 1756., kojom zapovijeda, pukovnik HV-a, Josip Trogrlić, inače, zapovjednik i utemeljitelj hrvatskog husarskog zdruga.

- Mi smo jedino mjesto u Hrvatskoj, koje nosi ime Hrvatskih velikana Zrinskih, na što smo posebno ponosni – istakla je, Mikleš Horvat. Upravo na inicijativu Bjelovarskih graničara, podigli smo i kip Katarini Zrinskoj, sestri F. K. Frankopana, ženi domoljupki, koja je ostavila poseban trag u Hrvatskoj povijesti!

- Obilježavanje Hrvatske nacionalne povijesti i značajnih datuma, naša je sveta zadaća i dužnost, zbog svih onih Hrvata, koji su ginuli kroz povijest zbog nepravde i tuđinaca osvajača koji su nam željeli oduzeti naš identitet i naše prostore na kojima živimo stoljećima. Hrvatski narod, ako se ne uzda u svoje najbolje kćeri i sinove, nažalost, nema budućnosti - rekao je u svom proslovu, zapovjednik konjaničke postrojbe, Josip Trogrlić. Misija, nas branitelja, koji smo 1991.godine stvorili državu Hrvatsku je da obilježavamo važne datume iz nacionalne povijesti i iz Domovinskog rata, dok smo god živi, poručio je Trogrlić.

- Kod kipa Katarine Zrinski u središtu Zrinskog Topolovca, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je u crkvi Svetog Mihaela arkanđela , služena Sveta misa zadušnica koju je predvodio, vlč. Mato Šarić.
 

Napisala: Dubravka Vukoja

Fotografije: Dubravka Vukoja

Datum objave: 30. 04. 2023.
  Novosti - Sve