Otkrivanje spomen obilježja na mjestu zloglasnog  logora - Bučje

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Požeško- slavonske županije i grada Pakraca u Bučju je svečano otvoreno Spomen područje- logor Bučje u sklopu kojega je postavljena i velika spomen ploča s imenima i fotografijama, ubijenih i nestalih logoraša- prvog zloglasnog logora u Domovinskom ratu. Spomen područje- logor Bučje, nastalo je na inicijativu Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Bučje , udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško- slavonske županije te Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko- dalmatinske županije, koje je sudjelovalo u cijelom projektu oko ideje i izgradnje spomenika.

- Otkrivanju Spomen- ploče nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar branitelja, Tomo Medved i u ime predsjednika Sabora, pakračka gradonačelnica, Anamarija Blažević. Uz obitelji ubijenih i nestalih zatočenika, koji su otkrili ploču sa imenima ubijenih, bili su i predstavnici Požeško- slavonske županije sa županicom, Antonijom Jozić kao i brojni predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, načelnici i gradonačelnici iz susjednih županija.

- Nakon svečanog otkrivanja spomenika, Pakrački župnik, velečasni Jozo Zorić, blagoslovio je spomen područje, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za ubijene i nestale duše.

-Svake godine, na mjestu tragedije u Bučju, osjećaju se velika tuga i bol, obavijena crninom i  pitanjima  članova obitelji :“Gdje je grob, moga djeda, bake, majke, oca, branitelja ili rođaka?“ Nažalost, odgovori na ta pitanja, čekaju se već tri desetljeća! Posebne emocije, već trideset godina proživljava i gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, kojoj je u zloglasnom logoru, ubijen djed. I ove godine, Blažević je pozvala sve one Srbe koji su živjeli na području Bučja, tijekom četveromjesečnog trajanja logora, da anonimno dojave, mjesta grobišta Hrvatskih civila, kako bi im obitelji mogle dostojno zapaliti svijeću na grobu.

- Ivan Turudić, predsjednik HDLSKL Splitsko Dalmatinske županije, u svom obraćanju je rekao: “Nažalost , još uvijek je velik broj nestalih  Hrvatskih branitelja i civila o čijoj sudbini se ne zna ništa a svjedoka je sve manje. Mi ćemo tražiti istinu i grobove, naših nestalih, do kraja naših života- poručio je, Ivan Turudić“.

- U povijesnoj VRO „Bljesak“, od  srbočetničkog agresora, oslobođena  je Zapadna Slavonija u kojoj je sudjelovao  i sadašnji ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, koji je istakao :“ Briljantnom vojno redarstvenom akcijom „Bljesak“, nakon pet godina okupacije i plana stvaranja Velike Srbije od strane zločinaca na ovim područjima, poslali smo cijelom svijetu jasnu poruku- OVO JE HRVATSKA!“ Sve žrtve, nisu bile uzaludne, jer danas živimo u modernoj zemlji, sigurne budućnosti- zaključio je Medved!

- Jedna od logorašica, zloglasnog logora, bila je i Zlata Kranjčić iz Lipika, koja sa suzama u očima svjedoči o strahotama koje su prošli u logoru: mlade žene, pijani prljavi četnici, odvodili su svaki dan na silovanje, nas starije su nekoliko puta dnevno premlaćivali, izgladnjivali su nas, odvodili ljude u mrak i ubijali ih…Sva naša krivnja, bila je ta, što smo „nesrbi“- prisjeća se, najtežih dana u životu „teta Zlata“, koju svi tako zovu od milja!

Tekst i fotografije: Dubravka Vukoja
Napisala: Dubravka Vukoja

Datum objave: 29. 04. 2023.
  Novosti - Sve