Centar Grada Bjelovara do kraja godine dobit će novo ruho na zadovoljstvo svih naših građana, najavio je gradonačelnik, Dario Hrebak! Za izradu projektne dokumentacije i za građevinske radove na konstrukcijskoj obnovi pet zgrada u središtu Bjelovara, Grad je dobio, od Ministarstva kulture i medija, iz Fonda solidarnosti Europske unije, putem javnog poziva za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu, 3 milijuna i 690 tisuća eura, kaže, gradonačelnik Hrebak.

Ovim povijesnim građevinskim projektom, Grada Bjelovara, obnovit će se: bivši Dom učenika srednjih škola, zgrada starog zatvora, Sokolana, stari Učenički dom i jedna stara barokna zgrada na samom ulazu u Bjelovar.

U planu je nova namjena dotrajalih Bjelovarskih zgrada, dodao je Hrebak, tako će, primjerice, u novim prostorima biti i studentski dom, koji je od iznimne važnosti za Veleučilište i grad općenito.

Važno je istaći, da će se kroz ovaj veliki građevinski projekt, zaposliti veći broj građevinskih radnika s tim da ćemo prednost dati građevinskim tvrtkama iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Pred nama je veliki izazov, kaže Hrebak, jer sve konstrukcijske obnove, prema ugovorima trebaju biti gotove do kraja lipnja ove godine. Nakon obnove, spomenutih zgrada, koje predstavljaju vrijedne spomenike kulture, očekujemo, da će Grad dobiti i sufinanciranje za cjelovitu obnovu i to putem nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a dio bi mogao ići i iz ITU mehanizma- zaključio je gradonačelnik Hrebak.

Napisala: Dubravka Vukoja

Fotografije: Arhiva Grad Bjelovar

Datum objave: 26. 01. 2023.
  Novosti - Sve