Osnovni cilj lovačkog obrazovanja mladih budućih lovaca je stjecanje odgovornog ponašanja prema prirodi i divljači, te poštivanju propisanih lovačkih zakona i pravila, istakao je, u Gornjim Plavnicama, predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije, Branimir Stankić koji je sa predsjednikom  lovačkog  društva „Lovac“ iz Bjelovara, Ivanom Hajoš bio domaćin „škole i ispita, za lovce u prirodi“.

Predavanju stručnih predavača iz područja: lovne balistike, lovačkog oružja, streljiva te lovne kinologije , prirodoslovlja i bolesti divljači kao i o načinu lova, lovačkoj etici i lovačkim običajima nazočila su 32 buduća mlada lovca i 2 lovkinje koji su pokazali veliko zanimanje za stjecanje praktičnog znanja i učenja u prirodi, na streljani na glinene golubove.

Buduće lovce, pozdravio je i tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, Hrvoje Kukas koji je tom prigodom istakao: “Popularnim cijenama za lovački tečaj želimo pomladiti lovačku populaciju u društvima i udrugama cijele Hrvatske, stvoriti iskusne i pouzdane lovce koji će svoje pozitivno iskustvo i znanje prenositi na mlade i na taj način osigurati nastavak lovačkih običaja i tradicije, poštujući pri tome i ostale kolege lovce, životinje i prirodu uopće“. Ono što je najvažnije, istakao je Kukas, vaše znanje o lovstvu, posebno o korištenju lovačkog oružja, koristit će vam tijekom cijelog života, jer opreza, zapravo nikada nije dosta. Nažalost, nesreća u lovu može se dogoditi i opreznom lovcu, zato uvijek budite na oprezu i pucajte isključivo na vidljivu „metu“- poručio je mladim lovkinjama i lovcima, Kukec!

Veliko zanimanje, polaznici su pokazali za lovnu balistiku, streljiva i lovačko oružje koje im je vrlo stručno i detaljno približio, iskusni stručnjak s tog područja, Franjo Farkaš iz Bjelovara! Vrlo sam zadovoljan sa kandidatima koji su pristupili terenskoj nastavi temeljne obuke i polaganju ispita, postavljali su brojna pitanja o sve tri teme, no, poseban naglasak pokazali su za osnovne značajke rukovanja vatrenim oružjem: prije, za vrijeme i poslije lova. Mogu slobodno zaključiti, odlučan je Farkaš, da su ti mladi ljudi pokazali zavidno znanje, što im je osiguralo sigurnu prolaznost na današnjem  ispitu! Isto tako, dodao je Farkaš, ugodno sam iznenađen sa znanjem ove generacije mladih lovaca Bjelovarsko-bilogorske županije!

Predavanje na temu kinologije, održala je stručna predavačica za područje lovne kinologije, Nera Fabijanić iz Hrvatskog lovačkog saveza. Zaista sam zadovoljna, istakla je Fabijanić, nakon ispita, imati pred sobom tako veliku grupu budućih mladih lovaca čija je prosječna starost od 18 do 20 godina starosti, što znači, da ćemo u budućnosti imati mlađu lovačku populaciju. Posebno me veseli, kaže Fabijanić, što pred sobom imamo mlade školovane lovce koji su ispitu u Gornjim Plavnicama, pristupili sa potrebnim znanjem i ozbiljnošću. No, ono što je najpozitivnije, podmladit ćemo i dosadašnji prosjek starosti naših lovaca, koji je do danas bio 65 godina života!

Domaćin, predsjednik, Bjelovarskog „Lovca“, Ivan Hajoš, predstavio je njihovo društvo koje broji 27 članova i jedno su od 7 lovišta grada Bjelovara, inače, bogatog sa običnom srnom i divljim svinjama te sitnom divljači specifičnom za kontinentalnu Hrvatsku. Terensko osposobljavanje i ispiti mladih lovaca kod nas u Gornjim Plavnicama, gdje imamo i vježbalište za leteće mete, znači nam jako puno jer obično mladi pripravnici, pamte cijeli život i mjesto i predavače koji prethode, polaganju ispita i  konačnog dobivanju lovačke dozvole - poručio je Hajoš.

Jedan od polaznika tečaja, kandidat - pripravnik, je i načelnik općine Šandrovac, Dario Halauš, inače, agronom po struci, poljoprivrednik i veliki  ljubitelj prirode. Cjeloživotna mi je želja da postanem lovac, posebno od kada sam načelnik općine jer sam u svakodnevnom kontaktu sa lovcima, bilo da je riječ o kolegama načelnicima, najbližim suradnicima ili poslovnim partnerima. Moram priznati, ističe Halauš, da nam je ovaj vid edukacije i polaganja ispita u prirodi, puno bliži od on line predavanja, jer se uživo susrećemo sa vrhunskim stručnjacima, lovačkim oružjem i pucanjem na glinene golubove  te vrsnim lovačkim psima.

Datum objave: 18. 03. 2024.
  Novosti - Sve