Stručni skup u Zagrebu  – „ULOGA MEDIJA NA PERCEPCIJU JAVNOSTI O HRVATSKIM BRANITELJIMA „

U dvorani Split /Dubrovnik u Zagrebačkom hotelu Sheraton održana je tribina „Uloga mainstream medija na percepciju javnosti o hrvatskim braniteljima“ , koju su organizirali Centar za potporu i inkluziju u zajednici i Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara. Najavljena tema i govornici, pobudili su veliko zanimanje među braniteljskom populacijom, što je rezultiralo, ispunjenjem dvorane do posljednjeg mjesta.

- Nakon minute šutnje: prvom hrvatskom predsjedniku Dr. Franji Tuđmanu, svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te žrtvama Gladomora iz Ukrajine, organizatorica tribine, Zorica Gregurić, predstavila je izlagače tribine : Hrvatsko-ukrajinsku novinarku Dianu Glasnovu, ratnu novinarku i dragovoljku Domovinskog rata Dubravku Vukoja i dragovoljca i branitelja, prof. dr. sc. Josipa Jurčevića.

- Cilj tribine bio je ukazati javnosti o medijskoj blokadi pojedinih medija kada su u pitanju značajne obljetnice ratnih događaja i stradavanja branitelja i civila u Domovinskom ratu.

- Moć medija je danas izuzetno važna, tako uz pozitivnu ulogu postoji i ona druga strana tzv. „žutih medija“ koji imaju moć i manipuliraju sa javnošću, konstruiraju događaje, šire neistine o dokumentiranoj povijesti stvaranja Hrvatske te istodobno umanjuju ili skrivaju povijesne činjenice.

- Na tribini su izneseni i konkretni primjeri nekih neodgovornih političara i javnih osoba koje iskrivljavaju istinu i obmanjuju javnost neistinama, čime stigmatiziraju dragovoljce- branitelje koji su svoje zdravlje i živote ugradili u temelje ove države.

- Dubravka Vukoja, govorila je o prvim dragovoljcima, o ilegalnim akcijama naoružavanja kalašnjikovima u neposrednoj blizini srbočetničkih dobro organiziranih i naoružanih skupina, o osnivanju prvog ratnog radija u RH, o ratnom novinarstvu s prve linije ratišta i izvještavanju za Hrvatski radio, te o značajnoj ulozi  dragovoljki - braniteljica koje se danas medijski  zanemaruju u javnosti a radi se o 22 tisuće žena iz cijele Hrvatske.

- Zaključak tribine: podržavamo inicijativu prijedloga Izmjene i dopune kaznenog zakona s novim kaznenim djelom Kršenja Deklaracije o Domovinskom ratu koji glasi:

  1. Tko krši deklaraciju o Domovinskom ratu, kaznit će se kaznom zatvora do 5 godina.
  2. Ako je osoba koja krši Deklaraciju o Domovinskom ratu državni ili lokalni dužnosnik, državni ili lokalni službenik i namještenik kaznit će se kaznom zatvora do osam godina.

 

Napisala: Dubravka Vukoja

Datum objave: 25. 11. 2023.
  Novosti - Sve