Obilježavanje 14. spomendana Sv. Huberta u Bjelovaru

Župan, Bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić

Za besprijekornu organizaciju centralne državne manifestacije, proslavu 14.spomendana Svetog Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva, Hrvatski lovački savez uz suorganizatore i domaćine, Lovačkog saveza Bjelovarsko- bilogorske županije, Bjelovarsko bilogorsku županiju i Bjelovarsko- križevačku biskupiju zaslužili su kao organizatori najviše ocjene.

4. studeni 2023., u Bjelovaru, datum je koji će biti upisan kao jedan od najvažnijih događaja u Europskom lovačkom kalendaru u ovoj godini, dan, kada se je na svetkovini Sv. Huberta okupilo preko 1 200 lovaca iz cijele Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika.

Župan, Marko Marušić, koji je i sam lovac, nije krio zadovoljstvo što se Hubertovo slavi u najzelenijoj Hrvatskoj županiji, poznatoj po bogatstvu visoke i niske divljači, stoljetnoj tradiciji lovstva i velikim površinama šuma u kojima životinje žive.

Što za Vas osobno kao lovca i prvog čovjeka županije znači ovaj jedinstveni događaj, te kako i na koji način je županija sudjelovala u organizaciji državnog susreta lovaca, 14. Dana Svetog Huberta?

Drago mi je da se centralna  proslava sv. Huberta održala baš u našoj županiji s obzirom da mi kao županija nastojimo kroz javni poziv i naše mjere podupirati lovstvo na najbolji mogući način, a kao što znate mjere kreiramo upravo u razgovoru s Županijskim lovačkim savezom i mislim da je upravo takav pristup i odlična suradnja jedan od razloga što se proslava održala kod nas u županiji.

Naša lovišta, karakterizira velika raznolikost, ne samo u pogledu veličine i vrsta divljači koja u njima obitava, nego i u njihovoj uređenosti i očuvanosti !Ovaj susret bio je još jedna  prilika za razmjenu iskustava, jačanje zajedništva lovaca te promicanje važnosti očuvanja prirode. Vjerujem, da će pozitivni dojmovi brojnih lovaca koji su mi se osobno obratili tijekom Bjelovarskog susreta , dodatno doprinijeti promociji naše županije kao destinacije poželjne za ljubitelje lova i prirode, kako iz Hrvatske, tako i iz cijele Europe. Kao župan i lovac, posebno sam zadovoljan što je ovogodišnje Hubertovo proslavljeno upravo kod nas jer smo taj dan bili Hrvatska u „malom“!

-  Od 1 200 lovaca iz cijele Hrvatske, mnogi od njih su bili po prvi put u županiji. Da li će se i u kojoj mjeri, po Vašem mišljenju, ova manifestacija pomoći u dodatnom osnaživanju razvoja lovnog turizma u budućnosti, Bjelovarsko-bilogorske županije.

Iznimno smo zadovoljni što je Bjelovarsko-bilogorska županija bila domaćin brojnim lovcima iz cijele Hrvatske. Vjerujem da će ova manifestacija značajno pridonijeti razvoju lovnog turizma u našoj županiji. Prisustvo 1 200 lovaca, posebice onih koji su prvi put posjetili našu županiju, otvara nove mogućnosti za promociju bogatstva naših lovišta. Kroz naše mjere za unapređenje lovstva u planu imamo uložiti dodatna sredstva u razvoj lovnog turizma kako bismo privukli još veći broj ljubitelja lova i prirode.

Ovom prilikom, moram pohvaliti naše lovce koji su izvrsno organizirali ovu najveću lovačku manifestaciju na zadovoljstvo brojnih gostiju, građana i lovaca iz cijele Hrvatske.

-  Kako je ova tradicionalna proslava održana uz pokroviteljstvo Vlade RH i premijera, Andreja Plenkovića, molim Vas, možete nam ukratko otkriti, što je premijer prokomentirao o „Hubertovom“ u Bjelovaru izvan uključenih kamera i mikrofona. /može i samo dvije tri riječi /.

Premijer Plenković, bio je jako zadovoljan proslavom i organizacijom Hubertova, bogatim programom te brojem lovaca u svečanim lovačkim odorama koji su u Bjelovaru na spomendanu svetog Huberta predstavljali  69 tisuća lovaca iz cijele Hrvatske.

Biskup Bjelovarsko- Križevački, mons.Vjekoslav Huzjak

Jedan od glavnih organizatora 14.zajedničke proslave Sv.Huberta u Bjelovaru je i Bjelovarsko- križevačka biskupija! Državna manifestacija je odlično organizirana, zahvaljujući velikim dijelom i biskupu Bjelovarsko- križevačke biskupije, mons.mr. Vjekoslavu Huzjaku I njegovim najbližim suradnicima.

Biskupe Huzjak, kažite mi nešto više o samoj organizaciji u dijelu u kojemu je sudjelovala biskupija?

Biskupija je sudjelovala u organizaciji slavlja Svete Mise u našoj katedrali Svete Terezije Avilske, koja je inače i centralni događaj prigodom ovakvih susreta.

Iz Vaše nadahnute propovijedi, biskupe Huzjak, koji bi najvažniji dio izdvojili kao posebnu poruku svim lovcima u RH ?

Proslava blagdana sv. Huberta svake nam godine daje priliku podsjetiti se na važne životne trenutke ovoga sveca, koji je postao zaštitnikom lovstva i lovaca jer je i sam bio lovac. Još više, u lovu je doživio, kako nam kaže njegov životopis, susret s Kristom koji je potpuno promijenio njegov život i usmjerio ga predanom i nesebičnom služenju Bogu, Crkvi i braći ljudima.

Ta je djelatnost, prije svega, povezana s organiziranim zajedništvom ljudi, lovaca i lovkinja, koji u međusobnoj povezanosti i susretanju ostvaruju i razvijaju svoje ljudske kvalitete i tako se obogaćuju na osobnoj i društvenoj razini. Svjedočimo prisutnosti i oblikovanju kulture lovstva u hrvatskom narodu, o čemu nam govori i tradicija zajedničke proslave blagdana sv. Huberta na nacionalnoj razini. Otkako imamo svoju vlastitu državu, dragu nam domovinu Hrvatsku, možemo tu kulturu još više i organiziranije razvijati jer je ona jedna od karakteristika zapadnoeuropske kulturne baštine kojoj mi stoljećima pripadamo.

Razumljivo je da se kultura lovstva čiji su, prije svega nosioci lovci i lovkinje, prenosi i na njihov odnos prema prirodi kojom se često kreću i čije zakonitosti nastoje poštivati i čuvati, a sve u skladu sa stvoriteljskom Božjom voljom koja je u središte svijeta postavila čovjeka kao dobrog, marljivog i odgovornog gospodara. Jer kao što je sv. Hubert u prirodi doživio svoj susret s Bogom, tako i danas priroda nama govori o Bogu. Prepoznavajući Njegove tragove u stvorenom svijetu, i mi bismo sami trebali nastojati poštivati ih i dati svoj doprinos skladu, miru i razvijanju svega oko nas- poručio je biskup Huzjak.

U tom duhu još Vam jednom svima izražavam srdačnu dobrodošlicu i želim da i u središtu najmlađe biskupije u Hrvatskoj doživite iskrenu i radosnu gostoljubivost koja tradicionalno krasi lovce i lovkinje u našem narodu. Neka Vas na svim Vašim životnim putevima, osobito kao lovce i lovkinje, prati zagovor i zaštita sv. Huberta čiji Vam blagdan od sveg srca čestitam- zaključio je, biskup Bjelovarsko- križevački, Vjekoslav Huzjak!

Gradonačelnik Bjelovara - Dario Hrebak

Zahvaljujući Hrvatskom lovačkom savezu, Bjelovar je po prvi puta u svojoj povijesti imao čast da bude grad domaćin, proslave svetog Huberta, što je posebna čast za Bjelovar, istakao je  gradonačelnik Hrebak, ne krijući svoje zadovoljstvo!

-Na novinarsko pitanje, što sama državna manifestacija znači u turističkoj promociji glavnog grada Bjelovarsko- bilogorske županije, Hrebak je odgovorio: „Razgovarao sam sa brojnim lovcima iz drugih gradova koji su bili prvi puta kod nas, ljudi su oduševljeni sa povijesnim ljepotama našega grada a gotovo sam siguran da će nam se ti isti ponovno  vratiti ili kao turisti ili kao lovci, kako bi još bolje upoznali naše znamenitosti ali i uživali u nekom od lovišta u prigradskim naseljima Bjelovara, bogatim različitim životinjskim vrstama koje živi u očuvanim staništima

-Koja je bila Vaša uloga u organizaciji samog Hubertova i kakva je Vaša suradnja sa lovačkim udrugama koje djeluju na području grada!?

-Svakako moram pohvaliti, Bjelovarsko - bilogorsku županiju, kaže Hrebak, pod čijom ingerencijom su sva lovačka društva na županiji a koja je kao jedan od organizatora  odlično odradila svoje zadaće u ovom mega projektu. Mi smo i ovaj put bili kao i uvijek, dobar partner po pitanju logistike, otvoren za logističku ili financijsku pomoć svim našim lovačkim udrugama.

 Tako smo nedavno sa 30 tisuća kuna pomogli L.D. “Šljuka“ iz Predavca oko izgradnje i opreme najmodernije streljane u županiji gdje se održavaju natjecanja sa karabinom, u parkuru, lovačkom trapu kao i u disciplinama „vepar u trku“ i „gađanje glinenih golubova“.

Predsjednik Lovačkog saveza Bjelovarsko- bilogorske županije, Branimir Stankić

Na 14. državnoj proslavi Sv.Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva, koja je po prvi puta održana u Bjelovaru, potvrđene su još jednom temeljne vrijednosti lovstva uopće: zajedništvo, očuvanje prirode, zaštita staništa i okoliša, očuvanje životinjske vrste te jačanje svijesti o odgovornom gospodarenju!

Pred predsjednikom, Lovačkog saveza Bjelovarsko- bilogorske županije, Branimirom Stankić, već nekoliko mjeseci bio je veliki izazov oko organizacije Hubertova! Vi i Vaši najbliži suradnici sa lovačkim udrugama iz županije, kao domaćini, uspjeli ste organizirati sjajnu lovačku državnu manifestaciju, do najmanjih organizacijskih i logističkih detalja : od samog protokola, organizacije prihvata 1 200 lovaca od kojih su neki došli i dan ranije kako bi upoznali Bjelovar i  županiju, do organizacije bogatog programa za goste iz cijele Hrvatske. Zanimljivost je da su svi turistički smještajni kapaciteti od Bjelovara do Garešnice bili popunjeni !

  • Tko je sve sudjelovao u ovom jedinstvenom lovačkom projektu i koga bi danas nakon dva tjedna od „Hubertova“ posebno izdvojili i pohvalili, bilo da je riječ o pojedincima ili organizacijama koji su sudjelovali u pripremama oko centralne državne proslave?'

    Moram istaći, da je u realizaciji ovog projekta sudjelovalo samo desetak ljudi, od kojih bi posebno izdvojio Hrvoja Salopeka i Dalibora Benšaka koji su sa svojim ekipama odradili lavovski posao da sve funkcionira besprijekorno. Posebno se moram zahvaliti i : Bjelovarsko- bilogorskoj županiji i županu Marušiću, Bjelovarsko- križevačkoj biskupiji i biskupu Huzjaku, povijesnoj postrojbi Hrvatske vojske - Bjelovarski graničari Husari 1756., sokolarima, limenoj glazbi iz Predavca i posebnom gostu, lovačkom psu Donu od obitelji Cvek, koji simbolizira psa svetog Huberta.
     
  • Danas, je velika odgovornost na našim lovcima, da brižno skrbe o zdravlju divljači i šumama ali i o ekološkom aspektu. Vi ste se do sada kao mladi predsjednik, Lovačkog- saveza Bjelovarsko- bilogorske županije pokazali izvrsnim organizatorom ove najveće državne priredbe u Hrvatskoj! Koji su Vaši slijedeći planovi po pitanju organizacije lovstva u županiji koja ima odlične potencijale i sve uvjete za razvoj lovnog turizma?

    U tijeku je organizacija i pripreme za tradicionalni Županov lov, kada smo domaćini lovcima iz  susjednih županija. Kako nam je cilj podmladiti lovačku strukturu u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, aktivno radimo na školovanju mladih lovaca , preko Hrvatskog lovačkog saveza uz našu pripomoć  koja se odnosi na terenski dio i održavanje ispita. Što se tiče, ostalih aktivnosti koje su upravo u tijeku, planiram obići sve lovačke udruge na županiji radi što bolje suradnje sa lovačkim udrugama, kako bi osobno čuo koji su njihovi eventualni problemi, potrebe i prijedlozi – zaključio je, predsjednik Županijskog saveza BBŽ-a, Branimir Stankić. Cilj mi je da djelujemo kao jedinstveno lovačko tijelo koje trenutno ima 1950 članova, od kojih je čak 6% lovkinja, na što smo posebno ponosni.

 

Napisala: Dubravka Vukoja

Datum objave: 05. 11. 2023.
  Novosti - Sve