Policijska postaja Garešnica u Domovinskom ratu 1991. - 1996.

Svaki dokumentirani zapis iz Domovinskog rata je pisani trag i svjedočanstvo o istini stvaranja domovine Hrvatske i ostavština za generacije koje dolaze iza nas, posebno ako su autori i suradnici na knjizi bili i aktivni sudionici ratnih događanja o kojima pišu.

- Svoja ratna sjećanja napisali su u knjizi „Policijska postaja Garešnica u Domovinskom ratu 1991. – 1996 „, ratni zapovjednik PP Garešnica Ivan Marinko Čajsa uz suradnju sa predsjednikom Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Policije Garešnica, Edimom Muratovićem i članovima udruge. Svečana  promocija knjige okupila je u Garešničkom Hrvatskom domu članove obitelji poginulih policajaca, ratne garešničke policajce, predstavnike braniteljskih udruga te  predstavnike Hrvatskog sabora, predsjednika države, ministarstva Hrvatskih branitelja, ministarstva Unutarnjih poslova, predstavnike PU Bjelovarsko-bilogorske županije te  predstavnike Županije i grada Garešnice.

- Autor knjige, Ivan Marinko Čajsa, istakao je da je knjiga zapravo dokument u kojemu su sadržani važni detalji koji su bili bitni za očuvanje mira i sigurnosti na području bivše Općine Garešnica početkom 90-ih godina. Predsjednik UHBDRP-a Garešnica Edim Muratović , prilikom predstavljanja knjige, istakao je da je knjiga, kruna njihova dosadašnjeg rada jer su  u trećini knjige zapisani povijesni datumi vezani za aktivnost udruge.

- Skupu se je u ime Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja obratio Dinko Tandara, koji je između ostaloga rekao da će knjiga svjedočiti o generaciji koja je oslobodila i stvorila Hrvatsku. Glavni ravnatelj policije, Nikola Milina pozvao je i druge braniteljske udruge da također dokumentiraju i pišu o svom sudioništvu u akcijama iz Domovinskog rata. Milina je na promociji knjige podsjetio da je u Domovinskom ratu poginulo 762-oje pripadnika policije te da ih se 26-ero još uvijek vodi kao nestali, a što govori o velikom doprinosu i ulozi policije u Domovinskom ratu.

- Prigodnim riječima, skupu su se obratili i gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, zamjenica župana Marija Jungić te Mladen Marinković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Napisala: Dubravka Vukoja

Foto: Alen Štandar

Datum objave: 22. 04. 2022.
  Kolumne - Sve